Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

Στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας παρουσίασε τη θεατρική παράσταση  «Ελευθερία, ο ύμνος των Ελλήνων», η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 12 Ιουλίου στην Πάλαιρο του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας .

Η παράσταση στηρίζεται στα κείμενα του Διονύσιου Σολωμού: «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και «’Ύμνος  στην Ελευθερία», καθώς και στα απομνημονεύματα του οπλαρχηγού Σπυρομήλιου. Πέντε ηθοποιοί επί σκηνής ζωντάνεψαν τις μεγάλες στιγμές της δεύτερης πολιορκίας  του Μεσολογγίου. Βασισμένοι στην   συνταρακτική περιγραφή των γεγονότων από τα απομνημονεύματα του στρατηγού Σπύρου  Μήλιου που έζησε  την πολιορκία μέσα από τα τείχη, οι ηθοποιοί της παράστασης αφηγήθηκαν και πρόβαλαν όλη την  ένδοξη και ηρωική αντίσταση των πολιορκημένων του Μεσολογγίου  μέχρι τον αποκλεισμό του από το οθωμανικό στόλο. 

Η παράσταση «Ελευθερία. Ο Ύμνος των Ελλήνων» ήταν μια σπουδαία πρωτοβουλία να υμνηθεί το ένδοξο ιστορικό παρελθόν και η αυταπάρνηση των Μεσολογγιτών.  Μια παράσταση που συνδύασε τα ιστορικά στοιχεία του Μεσολογγίου με την ποίηση του Διονύσιου Σολωμού,  κάνοντας τον θεατή  μάρτυρα όχι μόνο των πραγματικών γεγονότων αλλά και της εσωτερικής πορείας των αγωνιστών, από τον τρόμο  της σκληρότητα του πολέμου, στην αυταπάρνηση και τον ηρωισμό.

Η παράσταση υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας.