Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

Στα πλαίσια των επετειακών πολιτιστικών εκδηλώσεων από τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την εμβληματική Ελληνική Επανάσταση πραγματοποιήθηκε ,στα Παλιάμπελα του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, το Σάββατο 17 Ιουλίου μουσικοθεατρική βραδιά για την ζωή και την δράση του ήρωα Απροσκύνητου Στέργιου Κουμπάρου, του Σαρακατσάνου της Βλισόρας Παλιαμπέλων.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στον αύλειο  χώρο της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου Παλιαμπέλων . Παρουσιάστηκε  σε μια μουσικοθεατρική βραδιά η ζωή και η δράση του ήρωα  Απροσκύνητου Στέργιου Κουμπάρου, του Σαρακατσάνου της Βλισόρας Παλιαμπέλων, 

Την εκδήλωση πλαισίωσαν τα χορευτικά του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλιαμπέλων  ¨Ο ΜΥΛΟΣ¨  και μετά την μουσικοθεατρική παράσταση παρουσιάστηκε  χορευτικό δρώμενο με παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας. 

Στέργιος Κουμπάρος

Ο Σαρακατσάνος της Βλισόρας Παλιαμπέλων

Πρόκειται για ένα θέμα που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την άμυνα της Λευκάδας (1800-1807), την σύναξη στου Μαγεμένου και την «Μεγάλη Πολιτεία» των Κλεφτών Ξηρομέρου-Βάλτου και Αγράφων. 

Ο Αλή Πασάς σαρώνει το Ξηρόμερο ζητώντας το «Ράϊ» δηλ. το προσκύνημα ή το κεφάλι κάθε κλέφτη. Οι αρματολοί βοηθούν το προσκύνημα στον Αλή και οι αγωνιστές οδηγούνται στην τραγωδία του προσκυνήματος στα Γιάννενα. Ένας όμως κλέφτης, ο Σαρακατσάνο Στέργιος Κουμπάρος της Βλισόρας Παλιαμπέλων, δεν προσκυνά και συνεχίζει τον αγώνα. 

«…Σε αυτή την ψυχή, δεν μπορούσαν να σβήσουν οι αξίες, να διαγραφούν όλα αυτά που έζησε σαν ελεύθερος, σαν νικητής έστω και στον μικρό πόλεμο της άμυνας της Λευκάδας. Τις μεγάλες στιγμές που έζησε, την αναγνώριση των αγώνων του από τον πιο σπουδαίο Έλληνα, τον Ιωάννη Καποδίστρια, αυτόν που, λίγα χρόνια μετά, έφτασε στο μεγαλύτερο αξίωμα που έχει λάβει Έλληνας σε ξένη χώρα. Ο άνδρας με το μικρό ανάστημα, ο μελλοντικός υπουργός της Τσαρικής Ρωσίας, ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδας, τον αγκάλιασε και τον ασπάστηκε, τον αποκάλεσε «Μεγάλη Πολιτεία». 

Ο Στέργιος Κουμπάρος ένιωσε πώς είναι να είσαι ελεύθερος και να έχεις μια θέση μέσα σε μια κοινωνία, να έχεις την αναγνώριση των αγώνων σου και ο πρώτος στην τάξη να γίνεται ένα με εσένα. Είδε τι άξιζε το «αγωνίζεσθαι» για την ελευθερία.

Μια ιστορία, που σώθηκε στα Παλιάμπελα της Αιτ/νίας και επιβεβαιώνεται από τα Ρωσικά – Γαλλικά και Σαρακατσάνικα αρχεία. Η παράσταση στηρίζεται στο βιβλίο «Ο ΑΠΡΟΣΚΥΝΗΤΟΣ Στέργιος Κουμπάρος Ο Σαρακατσάνος της Βλισόρας Παλιαμπέλων»