Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

Μοναστηράκι

Το Μοναστηράκι ανήκει στο Δήμο Ακτίου Βόνιτσας και βρίσκεται στη βορειοδυτική άκρη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, στην πρώην επαρχία Ξηρομέρου, 10 χιλιόμετρα από τον Αμβρακικό κόλπο, σε υψόμετρο 340 μέτρα στα Ακαρνανικά όρη και έχει 1.179 κατοίκους. 2021

Ο καταρράκτης Σεπετός είναι η συνέχιση του ποταμού Κεφαλόβρυσου, που πηγάζει από το Μοναστηράκι κάτω από την κεντρική πλατεία και είναι ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα του χωριού.

Ιστορία

Στη ράχη που βρίσκεται πλάι στο σημερινό Μοναστηράκι και ανάμεσα σε δυο ρέματα, εντοπίστηκε, με βάση διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, η θέση ενός ρωμαϊκού οικισμού. Από τη στρατηγική αυτή θέση έχει κανείς οπτικό έλεγχο σε μια ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, καθώς προς τα βορειοδυτικά φαίνεται όλος ο κάμπος της Βόνιτσας και ο όρμος της και προς ανατολικά τα υψώματα με τα ερείπια του αρχαίου Θυρρείου. Η ίδρυση του οικισμού θα πρέπει να αποδοθεί στην ύπαρξη εδώ πλούσιας βλάστησης και άφθονων νερών και ίσως ακόμη στην αξιοποίηση από τους Ρωμαίους των κοντινών ιαματικών πηγών της Κορπής. Επίσης, βρισκόταν πάνω στο ρωμαϊκό δρόμο που οδηγούσε από το Θύρρειο στους όρμους της Παλαίρου και της Βόνιτσας. Από την έλλειψη προρωμαϊκών αρχαιολογικών ευρημάτων εικάζεται ότι ο ρωμαϊκός αυτός οικισμός είχε πιθανώς διαδεχτεί τον αρχαίο οικισμό που βρισκόταν σε απόσταση λίγων μόνο χιλιομέτρων νότια από το Μοναστηράκι, στη θέση «Λυκόνικο». Τέτοιες μετακινήσεις πληθυσμών από ορεινά μέρη σε χαμηλότερα ήταν συνηθισμένο φαινόμενο κατά την αυτοκρατορική περίοδο, χάρη στην Pax Romana.

 

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αξιοθέατα

Πηγές Κορπής

Η Κορπή βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού, στις βόρειες απολήξεις των Ακαρνανικών ορεών, στην πρώην επαρχία Ξηρομέρου σε υψόμετρο 260 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και πληθυσμό 3 κατοίκους (απογραφή 2011), σε γεωγραφικό πλάτος 38,86 και γεωγραφικό μήκος 20,95. Ο οικισμός αναπτύχθηκε γύρω από την ομώνυμη φημισμένη πηγή νερού, όπου πήγαιναν και παραθέριζαν άτομα από τις γύρω περιοχές λόγω των ιαματικών ιδιοτήτων του νερού (λέγεται από τους ντόπιους ότι το νερό βοηθά στην διάλυση της πέτρας στους νεφρούς). Πάντως το εμφιαλωμένο νερό Κορπή προέρχεται από γεωτρήσεις στη γύρω περιοχή και όχι από την πηγή αυτή καθεαυτή, αν και ενδέχεται η χημεία του νερού να είναι παραπλήσια.

 

Καταρράκτης Σεπετός & Νεραϊδοσπηλιά

Ο εντυπωσιακός  καταρράκτης που δημιουργείται από τον ποταμό Σεπετό, αποτελεί έναν μαγευτικό φυσικό σχηματισμό. Ο ποταμός Σεπετός έχει την πηγή του στο  χωριό Μοναστηράκι και ειδικότερα κάτω από την κεντρική πλατεία, αποτελώντας ένα από τα πιο εξαιρετικά και σημαντικά αξιοθέατα του χωριού. Μπορείτε να τον δείτε καθώς φτάνετε στην είσοδο του χωριού, με τα νερά να πέφτουν ορμητικά από μεγάλο ύψος.