Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

Παρουσίαση Δήμου

Σημεία Αναφοράς

Αμβρακικός

Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους της Ελλάδας και αποτελεί ένα από τα εθνικά πάρκα της Ελλάδας [1] λόγω της οικολογικής σημασίας του και των περιβαλλοντικών πιέσεων που δέχεται. Η είσοδος του κόλπου είναι στο στενό πέρασμα μεταξύ του Ακτίου (από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας) και της Πρέβεζας. Ο κόλπος πήρε το όνομά του από την αρχαία Αμβρακία, πόλη κτισμένη στον ποταμό Άραχθο, στη θέση της σημερινής Άρτας. Στον κόλπο χύνουν τα νερά τους οι ποταμοί Λούρος και Άραχθος, στον βορρά, και το μικρότερο ποτάμι της Νήσσας στο νότο. Στον μυχό του Αμβρακικού είναι κτισμένη η Αμφιλοχία. Κοντά στην Αμφιλοχία είναι το ακρωτήρι του Αγίου Γεωργίου, όπου λειτουργεί φάρος. Η Βόνιτσα είναι επίσης μια άλλη σημαντική κωμόπολη στην πλευρά του δρόμου από Αμφιλοχία προς Πρέβεζα και Λευκάδα.

Κουκουμίτσα

Η Κουκουμίτσα είναι πευκόφυτη νησίδα η οποία βρίσκεται μέσα στον Αμβρακικό κόλπο λίγο πριν την ανατολική είσοδο της Βόνιτσας. Συνδέεται με πεζογέφυρα από την απέναντι ακτή, όπου υπάρχει το άλσος Σάλτινη. Επάνω της είναι κτισμένο εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο και αποτελεί αξιοθέατο της Βόνιτσας[1]. Την καλοκαιρινή περίοδο γίνονται σε αυτό αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις και είναι ιδανικό μέρος για περιπάτους καθώς και ιστιοπλοϊκές επισκέψεις

Σάλτινη

Η παραλία της Σαλτινης, βρίσκεται στην περιοχή της Βόνιτσας και συνδέει την πόλη με το νησάκι της Κουκουμίτσας.

Λίμνη Βουλκαριά

Η Βουλκαριά είναι λίμνη της Στερεάς Ελλάδας που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Αιτωλοακαρνανίας, πάνω στην διαδρομή από την Βόνιτσα στη Λευκάδα. Καταλαμβάνει έκταση 9,2 τ.χλμ. έχει μέγιστο μήκος 4 χλμ. και μέγιστο πλάτος 3,5 χλμ. Η επιφάνεια της λίμνης βρίσκεται λίγο ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η λίμνη είναι ιδιαίτερα ρηχή με το μέγιστο βάθος της να φτάνει τα 2,9 μέτρα

Λίμνη Κομήτη ή Λιμνοβρόχι

Η λίμνη Κόμητη είναι η μεγαλύτερη από μια σειρά λίμνες που απλώνονται η μία μετά την άλλη κοντά στη Βόνιτσα. Σε ένα πανέμορφο σκηνικό στους μεγάλους υδρότοπους του Αμβρακικού. Θα ακούσεις να την αποκαλούν και Λιμνοβρόχι. Όχι μόνο αυτήν αλλά και τις υπόλοιπες τέσσερις μαζί με αυτήν. Η συγκεκριμένη είναι το λεγόμενο Μεγάλο Λιμνοβρόχι.

Τα Λιμνοβρόχια είναι πέντε μικρές, κυκλικού σχεδόν σχήματος, λίμνες γλυκού νερού στα νότια του Αμβρακικού. Η ονομασία «Λιμνοβρόχι» μάλλον αναφέρεται στην τροφοδοσία τους από τις βροχές ενώ μια άλλη εκδοχή λέει ότι πρόκειται για παραφθορά της λέξης «λινοβρόχι», η οποία προέρχεται από την χρήση των νερών για την επεξεργασία του λιναριού.

Γιατί όμως ονομάζεται λίμνη Κομήτη; Όπως μπορείς να φανταστείς, αυτό το όνομα έχει να κάνει με το σχήμα της. Στην προκειμένη περίπτωση η λίμνη Κομήτη έχει ένα κυκλικό σχήμα που λέγεται ότι μοιάζει να δημιουργήθηκε από την πτώση μετεωρίτη. Και κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανόν. Κι αυτό γιατί η η αλήθεια είναι ότι τα Λιμνοβρόχια μαζί με τη λίμνη Κομήτη είναι καρστικής προέλευσης και τροφοδοτούνται από επιφανειακές απορροές.

Στα βόρεια και στα ανατολικά της απλώνεται ο κάμπος της Βόνιτσας και στα νότια και δυτικά υψώνεται ο λόφος της Ορνίτσας. Η λίμνη βρίσκεται μέσα σε ένα φυσικό βύθισμα, έχει περίμετρο 900 μέτρα και απλώνεται σε μια έκταση 52 στρεμμάτων.

Πλαζ Παναγιά Βόνιτσα

Η παραλία Παναγιά βρίσκεται εντός του Όρμου Βόνιτσας. Τόσο η παράκτια ζώνη όσο και ο θαλάσσιος πυθμένας είναι πετρώδεις με ψιλό βότσαλο και βράχια. Η παράκτια ζώνη της ακτής είναι φυσική με πυκνή σκληρόφυλλη βλάστηση. Η θαλάσσια βιοποικιλότητα περιλαμβάνει χλωροφύκη προσκολλημένα στο πυθμένα, μαλάκια (μύδια) και κνιδόζωα (μέδουσα). Η κολυμβητική ακτή αποτελεί το παράλιο τμήμα ενός κλειστού κόλπου, μήκους 450μ.

Πλαζ Βαθυαβάλι

Το Βαθυαβάλι, βρίσκεται μετά τον Αϊ Γιάννη και το Βαρκό, και μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν αποκομμένο και ήταν γνωστό μόνον στους ιστιοπλόους, αφού είναι ένα ήρεμο απάγκιο για τα τουριστικά σκάφη.

Πλαζ Ποταμάκι

Η παραλία Ποταμάκι βρίσκεται ανάμεσα στην Πάλαιρο και την Πογωνιά.

Φαράγγι Νήσσας

Φαράγγι της Νήσσας – Μια από τις πιο εντυπωσιακές και όμορφες περιοχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας είναι το φαράγγι της Νήσσας κοντά στο χωριό Τρύφος Ξηρομέρου (Δήμος Ακτίου Βόνιτσας).

Το εντυπωσιακό ποτάμι της Νήσσας, στη διαδρομή του από τα Ακαρνανικά προς τον Αμβρακικό κόλπο σχηματίζει πανέμορφους καταρράκτες, κοντά στα ιαματικά λουτρά Τρύφου…

Καταρράκτης Σεπετός

Βρίσκεται στο Μοναστηράκι Βόνιτσας. Αλλιώς λέγεται και «Λαμπάδα»» (κερί) λόγω της ευθύγραμμης πτώση του νερού, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι είναι στενό στην κορυφή και διευρύνεται καθώς πέφτει, μοιάζοντας με ένα γιγαντιαίο λευκό κερί όταν τον δεις από απόσταση.

Ο Σεπετός είναι η συνέχιση του ποταμού Κεφαλόβρυσου, που πηγάζει από το Μοναστηράκι κάτω από την κεντρική πλατεία και είναι ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα του χωριού.

Πηγές Κορπής

Η Κορπή είναι ένας ημιορεινός οικισμός του νομού Αιτωλοακαρνανίας, με υψόμετρο 265 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και πληθυσμό 7 κατοίκους, σε γεωγραφικό πλάτος 38,86 και γεωγραφικό μήκος 20,95.

Το νερό της Κορπής άρχισε να αξιοποιείται ως πόσιμο από το 1854. Μέχρι τότε χρησίμευε μόνο για την άρδευση. Το έτος εκείνο κατασκευάστηκε το πρώτο υδραγωγείο για την ύδρευση της Βόνιτσας και το νερό της Κορπής υπήρξε για όλους τους κατοίκους της το φάρμακο της ζωής, διότι μαστίζονταν από τους ελώδεις πυρετούς.

Ακαρνανικά Όρη

Τα Ακαρνανικά όρη είναι οροσειρά της Δυτικής Ελλάδας. Καταλαμβάνουν την περιοχή της Ακαρνανίας και έχουν μέγιστο υψόμετρο 1.589 μ.[1][2]

Περιβάλλον

Χλωρίδα

Σε χαμηλό υψόμετρο φυτρώνουν βελανιδιές και σε ψηλότερο υψόμετρο υπάρχουν βοσκοτόπια και σημεία όπου φυτρώνει η κεφαλληνιακή ελάτη (Abies cephalonica). Οι μεμονωμένες βελανιδιές είναι απομεινάρια των βελανιδοδασών που κάποτε κάλυπταν ολόκληρη την Ακαρνανία. Το πιο αντιπροσωπευτικό δάσος ήμερης βελανιδιάς (Quercus ithaburensis Decaisne subsp. macrolepis (Kotschy) Hedge & Yalt., Quercus aegilops L.) βρίσκεται στο Ξηρόμερο, στις νοτιοανατολικές απολήξεις των Ακαρνανικών ορέων. Η περιοχή είναι τοποθετημένη μεταξύ της λίμνης Οζερού, του ποταμού Αχελώου και των ακτών του Ιονίου, κοντά στον Αστακό. Ο πυρήνας της περιοχής του δάσους είναι μια γραμμή από λόφους άμεσα δυτικά και νότια της λίμνης Οζερού και λέγεται λόφοι Λιγοβίτσι – Μάνινα, οι οποίοι καλύπτουν 6000 εκτάρια. Το πυκνό και πανάρχαιο δάσος της βαλανιδιάς δημιουργεί μια τοποθεσία που κυριαρχείται από τη βαλανιδιά, σε μια μοναδική μορφή στην Ελλάδα.

Είναι κομβικό κέντρο ανταπόκρισης τηλεπικοινωνιών στην Δυτική Ελλάδα. Οι κεραίες, βρίσκονται στην κορυφή «Περγαντί», σε υψόμετρο 1.435 μέτρων. Από τους αναμεταδότες αυτής της περιοχής καλύπτεται η περιοχή της Ακαρνανίας (Αγρίνιο και βορειότερα) οι νομοί, με κάποιες εξαιρέσεις, Πρέβεζας (με ξεχωριστό κέντρο εκπομπής για την περιοχή του δήμου Φαναρίου), Άρτας (με συμπληρωματικό κέντρο εκπομπής για την πόλη της Άρτας και τις γύρω περιοχές το «Κορφοβούνι»), Λευκάδας (με κάλυψη στο νότιο μέρος της Νήσου από το κέντρο εκπομπής «Αίνος» της Κεφαλλονιάς), η νότια Κέρκυρα, αρκετά ορεινά του νομού Ιωαννίνων, και μέρος του νομού Ευρυτανίας.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CF%8C%CF%81%CE%B7