Το 1821 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ





Ελληνική Επανάσταση ή Επανάσταση του 1821
Η Ελληνική Επανάσταση ή Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση την οποία διεξήγαγαν επαναστατημένοι Έλληνες εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.
Η αφύπνιση της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων, ή κατ’ άλλους η ανάδυση του ελληνικού εθνικισμού εντοπίζεται κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο, περί τον 13ο έως 15ο αιώνα,[7][8][9] αλλά οι απαρχές του ελληνικού εθνικού κινήματος που οδήγησε στην Επανάσταση εμφανίζονται πολλούς αιώνες αργότερα, στην ώριμη φάση του νεοελληνικού Διαφωτισμού το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα.[10] Την περίοδο αυτή, η διάδοση της παιδείας συνοδεύτηκε με τη διάδοση -αρχικά μεταξύ των Ελλήνων που ζούσαν στις παροικίες της Δυτικής Ευρώπης και είχαν φιλοδυτικό προσανατολισμό[11]– της ιδέας της ύπαρξης ενός ελληνικού έθνους που συνδεόταν με την αρχαία Ελλάδα και δικαιούταν χωριστή πολιτική ύπαρξη. Μία από τις οργανώσεις που δημιουργήθηκαν μέσα σε αυτό το ιδεολογικό και πολιτικό κλίμα ήταν η Φιλική Εταιρεία, μια μυστική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό από τρεις Έλληνες εμπόρους με σκοπό την προετοιμασία μιας ελληνικής επανάστασης. Οι Φιλικοί είχαν αρχικά περιορισμένη επιτυχία, οικειοποιούμενοι, όμως, μια παράδοση ορθόδοξων προφητειών για την ανασύσταση της ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχαν τη στήριξη της τσαρικής Ρωσίας, κατάφεραν εν μέσω μιας κρίσης της εμπορικής ναυτιλίας, από το 1815 και εξής, να προσεταιριστούν τα παραδοσιακά ελληνορθόδοξα στρώματα.[12]
Τον Φεβρουάριο του 1821 ο αρχηγός της Εταιρείας, Αλέξανδρος Υψηλάντης, εισέβαλε στη Μολδοβλαχία, ενώ τον επόμενο μήνα οι Φιλικοί δημιούργησαν επαναστατικές εστίες από τη Μακεδονία ως την Κρήτη. Οι επαναστάτες αφορίστηκαν από τη σύνοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, αλλά οι οθωμανικές αρχές προχώρησαν σε σφαγές αμάχων και εκτελέσεις προυχόντων, συμπεριλαμβανομένου του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’. Η εκστρατεία του Υψηλάντη απέτυχε και σε σύντομο χρονικό διάστημα τα οθωμανικά στρατεύματα έσβησαν τις περισσότερες από τις επαναστατικές εστίες της ηπειρωτικής Ελλάδας, όμως οι επαναστάτες κατάφεραν να υπερισχύσουν στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και σε πολλά νησιά του Αιγαίου.
Τα επόμενα δύο χρόνια οι Έλληνες εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία των Οθωμανών να επικεντρωθούν στην επανάσταση λόγω των πολλαπλών ανοιχτών μετώπων που είχαν (με το κυριότερο μέρος του στρατού να πολεμάει τους Πέρσες στα βάθη της Μικράς Ασίας) [13] νίκησαν τις στρατιές που έστειλε εναντίον τους ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β΄, οργανώθηκαν πολιτικά και συνέστησαν προσωρινή κεντρική διοίκηση, η οποία επέβαλε την εξουσία της στους επαναστατημένους μετά από δύο εμφυλίους πολέμους. Οι οθωμανικές δυνάμεις με τη συνδρομή του Ιμπραήμ πασά της Αιγύπτου κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά την επανάσταση, αλλά η πτώση του Μεσολογγίου, το 1826, σε συνδυασμό με το κίνημα του Φιλελληνισμού, συνέβαλαν στη μεταβολή της διπλωματικής στάσης των ευρωπαϊκών Μεγάλων Δυνάμεων, που είχαν αντιμετωπίσει με δυσαρέσκεια το ξέσπασμα της επανάστασης. Η διπλωματική ανάμιξη της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας και η ένοπλη παρέμβασή τους με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, τη γαλλική εκστρατεία του Μοριά και το ρωσοτουρκικό πόλεμο συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση του αγώνα των Ελλήνων, αναγκάζοντας την Πύλη να αποσύρει τις δυνάμεις της αρχικά από την Πελοπόννησο και έπειτα από τη Στερεά Ελλάδα.
Το 1827 επιλέχτηκε ως πρώτος Κυβερνήτης της Ελληνικής Πολιτείας ο Ιωάννης Καποδίστριας, που ως τη δολοφονία του το 1831 ασχολήθηκε με την αναδιοργάνωση στο εσωτερικό και την προώθηση των ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό. Από το 1827 και εξής συνομολογήθηκε μια σειρά συνθηκών και τελικά η ελληνική ανεξαρτησία αναγνωρίστηκε το 1830 με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου. Τα σύνορα του νέου κράτους οριστικοποιήθηκαν το 1832 στη γραμμή Αμβρακικού–Παγασητικού και αναγνωρίστηκαν τον ίδιο χρόνο με τη συνθήκη της Κωνσταντινούπολης.[14] Μετά από χίλιες μάχες[15] και μεγάλες ανθρώπινες απώλειες, το κράτος που προέκυψε ήταν περιορισμένο εδαφικά δίχως να περιλαμβάνει όλα τα εδάφη που κατοικούνταν από ελληνικούς πληθυσμούς. Ως πολίτευμα καθορίστηκε η μοναρχία, και μετά την άρνηση τού Σάξονα πρίγκιπα του Οίκου της Σαξονίας-Κόμπουρκ Λεοπόλδου, βασιλιάς διορίστηκε ο Βαυαρός πρίγκηπας Όθωνας, που έφτασε στην Ελλάδα το 1833. Το σύνθημα της επανάστασης, «Ελευθερία ή θάνατος», έγινε το εθνικό σύνθημα της Ελλάδας και από το 1838 η 25η Μαρτίου, επέτειος εορτασμού της έναρξής της επανάστασης, καθιερώθηκε ως ημέρα εθνικής εορτής και αργίας.

Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για τη λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω.
- Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, 1770-1843

Όλον το έθνος αδικείται, όταν αδικείται ένας μόνος πολίτης.
- Ρήγας Φεραίος, 1757-1798

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκαμεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.
Γιάννης Μακρυγιάννης, 1794-1864
ΕΛΛΑΔΑ 2021 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
- Ανάλογα με τον κορονοιό και τα μέτρα που θα παρθούν για το 2021 θα μεταβληθούν οι ημερομηνίες των εκδηλώσεων η και η κατάργησή τους αν δεν δύναται να πραγματοποιηθούν.
Στις προθέσεις μας και ανάλογα την χρηματοδότηση από Φορείς, ιδιώτες αλλά και το κράτος, είναι να γίνουν οι προτομές του Γεωργίου Νικολού Βαρνακιώτη στη Βόνιτσα, του Αντιστράτηγου Δημήτρη Παληογιάννη στη Βόνιτσα και Καπογιωργάκη Κώστα στην Πλαγιά.
Απελευθέρωση της πόλης της Βόνιτσας στις 5 Μαρτίου 1829
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Βόνιτσα Δήμου Ακτίου ΒόνιτσαςΠροτείνεται η αναπαράσταση των μαχών που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Βόνιτσας ταυτόχρονα με παρουσίαση που θα αναφέρονται τα ιστορικά γεγονότα και η σημασία της απελευθέρωσης της Βόνιτσας . Ταυτόχρονα θα γίνει αναφορά στην απελευθέρωση του Κάστρου της Βόνιτσας που έγινε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους .Προτείνεται ακόμη η αναπαράσταση να γίνει στο κάστρο ηθοποιών με ταυτόχρονη συμμετοχή των μαθητών των σχολείων του Γυμνασίου και Λυκείου Βόνιτσας. Οι εκδηλώσεις προτείνεται να γίνουν δύο ημέρες στις 24 και 25 Μαρτίου 2021 και από το 2022 και μετά να τιμάται (εορτασμός με τοπική αργία) κάθε χρόνο στις 5 Μαρτίου η απελευθέρωση της Βόνιτσας.
Παρουσίαση Βιβλίου ‘’ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟΝ ΑΡΧΕΙΟΝ’’ του ιστορικού καθηγητού ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Bόνιτσα Δήμου Ακτίου Βόνιτσας πολυχώρος ΛΑΙΣΠαρουσίαση του βιβλίου ‘’ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟΝ ΑΡΧΕΙΟΝ’’ του ιστορικού καθηγητού ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ. <<ΤΑ ΕΔΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ,ΑΝ ΚΑΙ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟΝ ‘’ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟΝ ΑΡΧΕΙΟΝ’’ ,ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΧΩΡΙΣΤΟΝ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΟΝ ΑΡΧΕΙΟΝ, ΑΛΛ’ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ,ΟΠΟΥ ΤΑ ΑΝΕΥΡΟΝ ΚΑΤΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΥΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.Α ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ‘’ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ’’ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΤΟΜΩΝ ΤΟΥ,ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ –ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ 1821.>>
Μάχες στο Μοναστηράκι Ακτίου Βόνιτσας
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Μοναστηράκι Δήμου Ακτίου ΒόνιτσαςΠροτείνεται τον Ιούλιο του 2021 ,όπου έγινε και η καταστροφή του Μοναστηρακίου με αναπαράσταση των μαχών που έγιναν στο Μοναστηράκι και αναφορά και παρουσίαση των οικογενειών Σουλτάνη –Μοναστηριώτη όπως και άλλων μαχητών που πέρασαν από το Μοναστηράκι. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στον Γεώργιο Τσόγκα που δεν ήταν Μοναστηριώτης , αλλά οφείλουμε να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στο πρόσωπό του λόγω του πολύ σημαντικού ρόλουπου είχε σε πολλά ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Μοναστηράκι και την ευρύτερη Περιοχή. Τα ιστορικά γεγονότα θα στηριχθούν κατά βάση στο βιβλίο του Νικόλαου Μήτση ‘’ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΚΤΟΡΙΩΝ ΛΗΜΟΝΗΣΜΕΝΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ 21’’ και του Γεωργίου Τσούκα που αναφέρει στοιχεία στο βιβλίο του’’ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ Βόνιτσας ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ’’
Ζωή και δράση οπλαρχηγών της Ζαβέρδας
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Πάλαιρος Δήμου Ακτίου ΒόνιτσαςΠροτείνεται να γίνει μια πρώτη παρουσίαση –ενημέρωση με τη συμμετοχή των μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου Παλαίρου ,της ιστορίας των ένδοξων αγώνων των Κατσικογιανναίων και άλλων αγωνιστών από Πάλαιρο ( Γεωργακάκος Κώστας , Καββαδίας Παναγιώτης ,Κολοκανάκης Χρήστος ,Πατρώνης Αθανάσιος –Νικόλαος ,Σερεπίσος Βασίλειος, Τσακάλης Σπύρος ,Τσιδήμας Σπύρος, Χονδρός Ιωάννης και Σταμούλης και άλλοι.
Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ‘’ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ’’
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Αύλειος χώρος μουσείου Θυρρείου Δήμου Ακτίου Βόνιτσας.Γίνεται αφήγηση με ηθοποιό και συνοδεύεται από μουσική και τραγούδι. Ο ηθοποιός –αφηγητής Δημήτρης Βερύκιος διαβάζει με τον δικό του τρόπο αποσπάσματα από κορυφαίο διήγημα << ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ>> του << Αγίου>> των Γραμμάτων μας Αλ. Παπαδιαμάντη , συνοδεία μουσικής και τραγουδιών που δένουν αρμονικά με την ιστορία και την ατμόσφαιρα του έργου!
Μουσικοxoρευτική Εκδήλωση ανάμνησης & τιμής Των Ηρώων του 1821
Tοποθεσία: Κατούνα Δήμος Ακτίου ΒόνιτσαςΘα γίνει μουσικοχορευτική εκδήλωση ,στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα χορευτικά συγκροτήματα του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας. Σε κάθε χορευτικό τραγούδι θα γίνεται ιστορική αφήγηση και ερμηνεία του δημοτικού τραγουδιού με βάση το ιστορικό πλαίσιο της επαναστάσης του 1821. Θα είναι προσκεκλημένοι ιστορικοί που θα μιλήσουν για τη σχέση της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου και της Βόνιτσας και τη δυναμική τους την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της Επανάστασης του 1821.
Ο Απροσκύνητος Στέργιος Κουμπάρος, ο Σαρακατσάνος της Βλισόρας Παλιαμπέλων!
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Παλιάμπελα Δήμου Ακτίου ΒόνιτσαςΠαρουσίαση-αναπαράσταση-αφήγηση από τα αρχεία των ιστορικών δεδομένων της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων για τον Απροσκύνητο Στέργιο Κουμπάρο, τον Σαρακατσάνο της Βλισόρας Παλιαμπέλων, θα υπάρχει αναπαράσταση-αφήγηση της ζωής του Στέργιου Κουμπάρου από ηθοποιούς ταυτόχρονα με μουσικό χαλί από τραγουδιστές-ορχήστρα. -Χορός από συλλόγους Σαρακατσάνων και τοπικών χορευτικών συγκροτημάτων.
Αναπαράσταση της μάχης του Αετού Ξηρομέρου
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Αετός Δήμου Ακτίου ΒόνιτσαςΠροτείνεται να γίνει αναπαράσταση στη θέση ΑΙ ΛΙΑΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ με τη συμμετοχή των συλλόγων του ΑΕΤΟΥ αλλά και κατοίκων του ΑΕΤΟΥ έτσι ώστε μαζί με τους ηθοποιούς που θα έχουν τους κύριους ρόλους στην αναπαράσταση αλλά και αφήγηση να καλύψουν τις ανάγκες της εν λόγω ιστορικής αναπαράστασης. Θα συμμετάσχουν επίσης συγκροτήματα χορευτικά όπου θα παρουσιάσουν χορούς του 1821. H αναπαράσταση θα στηριχθεί στο βιβλίο του Νικόλαου Θεοδ. Μήτση «Αετός Ξηρομέρου» - Ιστορικές Επιφυλλίδες αλλότικων χρόνων.
Αποκαλυπτήρια προτομή Μαυρομάτη Γεώργιου-αναφορά στη ζωή και στην προσφορά του. Άλλοι Κατουνιώτες Ήρωες του 1821.
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Κατούνα Δήμου Ακτίου ΒόνιτσαςΠροτείνεται η κατασκευή προτομής και η τοποθέτηση της στην πλατεία Κατούνας και εκδήλωση την ημέρα αποκάλυψης με αναφορά στη ζωή και στην προσφορά του Γεωργίου Μαυρομάτη στην επανάσταση του 1821 όπως επίσης και εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά της περιοχής. Ταυτόχρονα στην εκδήλωση να γίνει αναφορά-προβολή των Ξηρομεριτών αγωνιστών της επαναστάσεως του 1821 όπως αναφέρονται στο βιβλίο του συγγραφέα Μπάμπη Κουβέλη<<Το πάνθεον των Ξηρομεριτών αγωνιστών>> και από το βιβλίο «Γεώργιος Μαυρομμάτης" του Νίκου Θεοδ. Μήτση: "ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΙΟΙ Προεστοί, Λόγιοι, Οπλαρχηγοί, Πολιτικοί"
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗ ΕΥΣΤ ΑΘΙΟΥ ΚΑΤΣΙΚΟΓΙΑΝΝΗ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Πάλαιρος Δήμου Ακτίου ΒόνιτσαςΑ)Στην εκδήλωση θα γίνει αναφορά για όλη την οικογένεια των Κατσικογιανναίων . Όλα τα ιστορικά δεδομένα που θα αναλυθούν και θα συζητηθούν στηρίζονται στο ιστορικό βιβλίο του Συγγραφέως ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΕΟΔ. ΜΗΤΣΗ, , με τίτλο ‘’ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΚΤΟΡΙΩΝ’’ (σελ.276-293). Ο Ευστάθιος Κατσικογιάννης ,γιος του Χρήστου Κατσικογιάννη, από τα πρωτοπαλίκαρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου και του Γκούρα. Πολέμησε μαζί τους στη Γραβιά, στα Βασιλικά, στην Άμφισσα και πήρε μέρος σε μάχες στην Εύβοια, στην Αττική και στην Πελοπόννησο. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης συντηρούσε δικό του στρατιωτικό σώμα. Προήχθη σε στρατηγό (1822) και χιλίαρχο (1828). Μετά την Επανάσταση ο Ευστάθιος Κατσικογιάννης εντάχθηκε στον τακτικό στρατό. Το 1835 ήταν αντισυνταγματάρχης και σύμφωνα με την Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια έφτασε στο βαθμό του συνταγματάρχη. Παράλληλα με το στρατιωτικό επάγγελμα ασχολήθηκε με τις ενοικιάσεις και υπενοικιάσεις γης. ΜίνιοςΚατσικογιάννης (; - 1828).Aδελφός και συμπολεμιστής του Ευστάθιου. Είχε το βαθμό του πεντηκόνταρχου. Σκοτώθηκε μαχόμενος το 1828. Χρήστος Κατσικογιάννης (; - ca 1890). Γιος του Ευστάθιου. Ακολούθησε επαγγελματικά τον πατέρα του και έγινε αξιωματικός του στρατού. Το Φεβρουάριο του 1862 έλαβε μέρος στη Ναυπλιακή επανάσταση και εξορίστηκε μετά την αποτυχία της. Μετά την έξωση του Όθωνα έλαβε μέρος στην Εθνοσυνέλευση και στις πολιτικές διεργασίες της περιόδου. Τιμήθηκε με πολλά μετάλλια. Β)Θα γίνουν αποκαλυπτήρια της προτομής του στρατηγού Ευστάθιου Κατσικογιάννη στο μνημείο Ηρώων στην Πάλαιρο και εκδήλωση αποκαλυπτηρίων αλλά και ενημέρωσης για την ζωή και τους αγώνες του. Ως πρωτοπαλίκαρο του Οδυσσέα Ανδρούτσου και του Γκούρα πολέμησε στο χάνι της Γραβιάς, στα Βασιλικά, στην Άμφισσα ,καθώς και σε μάχες στην Εύβοια ,στην Αττική και στην Πελοπόνησσο. Επιπλέον κατά τη διάρκεια της Επανάστασης συντηρούσε δικό του στρατιωτικό σώμα .Έπειτα προήχχθη σε στρατηγό (1822) και χιλίαρχο(1828).Μετά την επανάσταη ο Ευστάθιος Κατσικογιάννης εντάχθηκε στο τακτικό στρατό. Το 1835 ήταν αντισυνταγματάρχης και σύμφωνα με τη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια έφτασε στο βαθμό του συνταγματάρχη. Παράλληλα με το στρατιωτικό επάγγελμα ασχολήθηκε με τις ενοικιάσεις και υπενοικιάσεις γης. Επιπροσθέτως στην εκδήλωση θα γίνει αναφορά για όλη την οικογένεια των Κατσικογιανναίων . Όλα τα ιστορικά δεδομένα που θα αναλυθούν και θα συζητηθούν στηρίζονται στο ιστορικό βιβλίο του Συγγραφέως ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΕΟΔ. ΜΗΤΣΗ, με τίτλο ‘’ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΚΤΟΡΙΩΝ’’ (σελ.276-293).
Αποκαλυπτήρια Προτομής Θεοδωράκη Γρίβα
ΤΟΠΟΣ: Πλατεία Βόνιτσας Δήμου Ακτίου ΒόνιτσαςΠροτείνεται η κατασκευή προτομής του Θεοδωράκη Δράκου Γρίβα στο μνημείο Ηρώων στη Βόνιτσα και εκδήλωση αποκαλυπτηρίων αλλά και ενημέρωσης για την ζωή και τους αγώνες την 27 Οκτωβρίου του 2021 (Ο εν λόγω Ήρωας κατέληξε την 24/10/1862). Επίσης στην εκδήλωση θα γίνει αναφορά για όλη την οικογένεια των Γριβαίων. Όλα τα ιστορικά δεδομένα που θα αναλυθούν και θα συζητηθούν στηρίζονται στα επιστημονικά δεδομένα του Συλλόγου Ιστορίας και Έρευνας ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ.
Εκδήλωση ανάμνησης και τιμής της θυσίας των Βλαχόπουλων στο Κάστο της Βόνιτσας.
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Κάστρο ΒόνιτσαςΑ ημέρα Συνέδριο στον πολυχώρο ΛΑΙΣ Βόνιτσας με θέμα <<Η περιοχή της Βόνιτσας και του Ξηρομέρου επανάσταση του 1821 (θα προσκληθούν ιστορικοί που θα μιλήσουν για την σχέση της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου και της Βόνιτσας και την δυναμική τους την περίοδο της τουρκοκρατίας και της επανάστασης του 1821) Παρέλαση στην πόλη των χορευτικών συγκροτημάτων και κατά ληξη στην πλατεία της Βόνιτσας όπου θα λάβουν χώρα: Xοροί από τους συλλόγους Δήμου Ακτίου Βόνιτσας και άλλων προσκεκλημένων χορευτικών συγκροτημάτων. Β ημέρα Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα Βόνιτσας Άνοδος-Παρέλαση προς το Κάστρο της Βόνιτσας των Χορευτικών και των Συλλόγων. Κατάθεση στεφάνων-Πανηγυρικός-ανάλυση γεγονότων που αφορούν το Κάστρο της Βόνιτσας την περίοδο της τουρκοκρατίας. Θα κλείσουμε με το χορο:<< Όλα τα κάστρα χαίρονται>> τραγούδι και χορός από τον σύλλογο Απανταχού Αβδελλιωτών<<H ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ>> και όλα τα προσκεκλημένα χορευτικά. Μια συμπαραγωγή μετά από ενέργειες για την ανάδειξη του Κάστρου της Βόνιτσας της ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ