Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

Στα πλαίσια των επετειακών πολιτιστικών εκδηλώσεων από τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας διοργάνωσε την Τρίτη 17 Αυγούστου εκδήλωση για να τιμήσει τους τοπικούς Αγωνιστές της Κωνωπίνας. Το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου μας, πήρε την πρωτοβουλία να κατασκευάσει και να τοποθετήσει Μνημείο προς τιμήν των Ηρώων και Αγωνιστών της Κωνωπίνας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον Π. Δημήτριο  Χαμαλέτσο ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, η κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ο εθνικός ύμνος.

Ο οικοδεσπότης και συντονιστής της εκδήλωσης Λούντζης Γεράσιμος , ιστορικός ερευνητής -μέλος της οργανωτικής επιτροπής για τον εορτασμό των 200 από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αναφέρθηκε στις πηγές των ονομάτων που ανεγράφησαν στο μνημείο και ήταν:

1.Η Κωνωπίνα στην επανάσταση του 21 – Δήμος Εχίνου ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821 του Νίκου Μήτση.

2.Πόλεις και χωριά του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας του Ευάγγελου Κουτιβή και Γεωργίου Μπαρμπαρούση.

3.Το Πάνθεον των Ξηρομεριτών αγωνιστών του  Μπάμπη Κουβέλη.

Στην συνέχεια ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και έδωσε τον λόγο στον Καθηγητή κ. Μπαρμπαρούση ο οποίος μην ξεχνάμε είναι και ο ένας από τους δυο συγγραφείς μαζι με το Ευάγγελο Κουτιβή του καλύτερου Βιβλίου που έχει κυκλοφορήσει έως σήμερα για το νέο Δήμο μας, με τίτλο «Πόλεις και χωριά του Δήμου Ακτίου –Βόνιτσας από την αρχαιότητα έως σήμερα» .Τέλος ,Η εκδήλωση έκλεισε με τον εθνικό ύμνο του 1920 από το γραμμόφωνο της εποχής του λαογράφου ιστορικού ερευνητή Νικολάου Ράππου.

Η εκδήλωση και η κατασκευή του μνημείου των Τοπικών Αγωνιστών της Κωνωπίνας πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας.