Την Παρασκευή 23 Ιουλίου στην Κεντρική Πλατεία της Κατούνας,πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτική και λαογραφική εκδήλωση αφιερωμένη στο Δημοτικό Τραγούδι κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης .
Στην εκδήλωση η ορχήστρα του Χρήστου Μαρτίνη με τον Σάββα Σιάτρα, τον Βαγγέλη Νούση και τον Κώστα Λεοντίδη απέδωσαν μουσικά δημοτικά τραγούδια εμπνευσμένα από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης . Επιπροσθέτως, λαογράφος ανέλυε την προέλευση κάθε τραγουδιού και το δρώμενο συμπλήρωνε το χορευτικό τμήμα Κατούνας .
Η Επανάσταση του 1821, όπως γνωρίζουμε προσδιόρισε την εθνική μας αυτογνωσία και σφράγισε την Εθνική πορεία των Ελλήνων. Στην πραγματοποίησή της συνέβαλαν οι κοινοτικοί θεσμοί , οι οποίοι στήριξαν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας την οργανωτική δομή του Ελληνισμού. Επιπλέον, η Εκκλησία συνέβαλε στη διατήρηση της πίστης, στη διάδοση της παιδείας και στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας του ελληνισμού.Με τη σειρά τους οι δάσκαλοι και οι λόγιοι με το παιδευτικό και συγγραφικό τους έργο,καθώς και οι έμποροι οι ναυτικοί με την οικονομική τους συνεισφορά. Τέλος, οι κλέφτες και οι αρματολοί με τον ένοπλο αγώνα τους ενάντια στους Τούρκους , αλλά κυρίως ο ανώνυμος λαός με τον ηρωισμό και τις αυτοθυσίες του.
Τα κατορθώματα των Ελλήνων έγιναν διήγηση, εικόνα και στίχοι , οι οποίοι μελοποιήθηκαν.
Με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κατούνα του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας στις 23 Ιουλίου η ορχήστρα και το χορευτικό τμήμα προσπάθησαν να μεταφέρουν το κοινό σε γεγονότα, που αφορούν τη νίκη, τον θάνατο του αντρειωμένου ,την ήττα ,την καθημερινή ζωή των κλεφτών και τα πολεμικά συμβάντα των αγώνων που έγιναν τραγούδι.
Η εκδήλωση αυτή, ήταν δομημένη σε θεματικές ενότητες, οι οποίες στηρίζονταν στην πολιτισμική γεωγραφία της Ελλάδας, ώστε αποδόθηκαν τα δημοτικά τραγούδια που αναφέρονται στην Εθνική Παλιγγενεσία με το τοπικό ύφος .
Ακούστηκαν μουσικές και τραγουδίσματα του λαού μας από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα με τη σχετική μουσικολαογραφική και ιστορική προσέγγιση πολιτισμολόγου-ερευνητή. Τα τραγούδια αποδόθηκαν από καταξιωμένους ερμηνευτές, τους οποίους συνόδευε η παραδοσιακή ορχήστρα του Χρήστου Μαρτίνη.
Η εκδήλωση υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.