Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

Την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021 στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, παρουσιάστηκε στο Δρυμό του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, το μοναδικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη “ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ “,το οποίο εξελίσσεται στο Ξηρόμερο, κάπου ανάμεσα στην Παλήμπεϊ, στην Ντερσοβά και στο Παραδείσι.

Ήταν μια θαυμάσια παράσταση με εξαίρετους καλλιτέχνες, που μετέφερε το κοινό στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο ιστορικό παρελθόν .Συγκεκριμένα η πλοκή του έργου αναφέρεται σε έναν Αγά της Άρτας, ο οποίος απαγάγει με δόλιο τρόπο μια Ξηρομερίτισσα. Ο πατέρας της κοπέλας και ο αρραβωνιαστικός της προσφεύγουν στον Καδή (Οθωμανό δικαστή) της Άρτας και ζητούν πίσω την κόρη. Ο Καδής χρησιμοποιώντας εδάφια από το Κοράνι δίνει δίκαιο στον Αγά.
Όταν ο κλέφτης Χρήστος Μηλιώνης μαθαίνει για την απαγωγή της βαφτισιμιάς του, τότε εισβάλλει στο άβατο κατοικίας του Ιμάμη και του Καδή στην Άρτα.
Ο Μηλιώνης και οι «Μονόματοι» (έτσι λέγονταν γιατί κοιμούνταν με το ένα μάτι ανοικτό) ΄του Χρήστου Μηλιώνη απαγάγουν τον Καδή και τον μεταφέρουν σαν όμηρο στο Ξηρόμερο, ζητώντας ανταλλαγή με την βαφτισιμιά του.
Από αυτό το σημείο και μετά τα γεγονότα τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, αγωνία, απρόοπτες καταστάσεις και ένα τέλος που δεν το περιμένει κανείς.
Μόνο η περηφάνια, η μεγαλοψυχία , η αυταπάρνηση και η σταυραδελφοσύνη μπορούσαν να τιμηθούν με αυτό το διήγημα του Εθνικού μας λογοτέχνη, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Αφηγητής : Δημήτριος Βερύκιος
Συντελεστές : Θέλμα Καραγιάννη (τραγούδι),Μουσική επιμέλεια – κιθάρα Αρετή Κοκκίνου και Γάσπαρης Μαμμάς(κλαρινέτο)
Ο Δημήτρης Βερύκιος διαβάζει με τον δικό του τρόπο αποσπάσματα από το κορυφαίο διήγημα «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ» του «Αγίου» των Γραμμάτων μας Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, συνοδεία μουσικής και τραγουδιών που δένουν αρμονικά με την ιστορία και την ατμόσφαιρα του έργου!

Την παράσταση διοργάνωσε το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας ,μαζί με την Τοπική Κοινότητα Δρυμού.