Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

Ο διάσημος Καραγκιοζοπαίχτης Αλέξανδρος Μελισσινός έρχεται με 6 παραστάσεις θεάτρου σκιών και με ήρωα τον Καραγκιόζη στον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας .

Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις θα είναι δωρεάν και ελεύθερη . Είναι μια ακόμη ευκαιρία τα μικρά παιδιά να μάθουν , αλλά και για τους μεγάλους να θυμηθούν ότι  το Θέατρο Σκιών είναι μία μορφή διασκέδασης μία μορφή εκπαίδευσης ένα χαρούμενο και εποικοδομητικό παιχνίδι και συνάμα μία μορφή επικοινωνίας των ανθρώπων με κοινά στοιχεία την ιστορία τους και την κοινωνική τους συνοχή. 

Ο Καραγκιόζης είναι η ρίζα μας , είναι μία  από τις διαχρονικές παραδόσεις μας  

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

§  Τετάρτη 27 Ιουλίου, θέατρο σκιών «Ο ΠΕΡΣΕΑΣ ΚΑΙ Η ΜΕΔΟΥΣΑ» στην Πλατεία Κατούνας. – ΩΡΑ : 20:00

§  Πέμπτη 28 Ιουλίου,θέατρο σκιών «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ». στην πλατεία Πλαγιάς. – ΩΡΑ : 20:00

§  Παρασκευή 29 Ιουλίου, θέατρο σκιών «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΠΑ» στην πλατεία Αγίου Νικολάου. – ΩΡΑ : 20:00

§  Σάββατο 30 Ιουλίουθέατρο σκιών «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΤΩΝ» στην Πλατεία Παλιαμπέλων. – ΩΡΑ : 20:00

§  Κυριακή 31 Ιουλίου , θέατρο σκιών «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΙΩΜΕΝΟ ΔΕΝΤΡΟ» στην πλατεία Δρυμού. –  ΩΡΑ : 20:30

§  Δευτέρα 1 Αυγούστου, θέατρο σκιών «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ» στην Πλατεία Αγίου Νικολάου Τρύφου. – ΩΡΑ : 20:30

 Tο όνομα αυτό του Καραγκιόζη το έχει πάρει το Θέατρο Σκιών το ελληνικό θέατρο σκιών από τον κύριο ήρωα που είναι ο γνωστός μας Μαυρομάτης ο καραγκιόζης που με την οικογένειά του τη σύζυγό του την Αγλαΐα (που σημαίνει κάτι σαν Λαμπρή σαν σπουδαία ειρωνικά ), τα τρία παιδιά του τα κολλητήρια αλλά και τον άσπονδο φίλο του και συνεργάτη του τον Xατζηαβάτη μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πάντα από αρχαία κωμωδία Δράμα

 Έργα του Καραγκιόζη έχουνε ρεπερτόριο  από  την αρχαία Ελλάδα όπου συνήθως είναι βοηθός σε έναν ήρωα όπως τον Ηρακλή τον Ιάσονα το Μέγα Αλέξανδρο τον Θησέα  και τον Περσέα και έργα ιστορικά όπως είναι οι μάχες με τους Πέρσες περσικοί πόλεμοι η ναυμαχία της Σαλαμίνας μάχη του Μαραθώνα και νεότερα έργα από την ιστορία του Βυζαντίο

Πολύ σπουδαία  είναι τα έργα που έχουν σχέση με τα προεπαναστατικά και τα επαναστατικά χρόνια του 1821 και μετά ,δηλαδή ο Καραγκιόζης στο 1821 που φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση.

Σπουδαίες μορφές αυτής της εθνικής παλιγγενεσίας είναι  οι ήρωες ο Κατσαντώνης ο Κολοκοτρώνης ο Καραϊσκάκης ο Γκούρας  ,ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ο Αθανάσιος Διάκος που παρελαύνουν είτε σε μονά είτε σε δίπλα η τριπλά έργα γιατί τα παλιότερα χρόνια θέλανε να είναι εκτενείς οι ιστορίες και ζούσαν την κάθε μέρα με το πότε θα δούνε την επόμενη παράσταση την επόμενη βραδιά. 

 Ο Καραγκιόζης πάντα μέσα στη μάχη για τη δόξα και την πατρίδα είναι δίπλα από τα αφεντικά του συμμετέχει μέσα σε όλα αυτά συνήθως βέβαια βοηθητικά αλλά δεν παύει να κάνει τα αστεία του τα καλαμπούρια του όπως λέμε και να συμμετέχει με το δικό του απλό τρόπο. 

Μην ξεχνάμε ότι ο Καραγκιόζης είναι ένας απλός άνθρωπος του λαού ο οποίος έρχεται από τα βάθη της ιστορίας ως ένας αριστοφανικός ήρωας που χρησιμοποιήσει τον ιδιαίτερο τρόπο του , Είναι  ένας αντιήρωας  οποίος είναι βαθιά βουτηγμένος μέσα στην φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής του Έλληνα.

 Έτσι συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφέλιμου από τη μία μεριά διασκεδάζουμε παρακολουθώντας μία παράσταση με ηρωικό περιεχόμενο  πολλές φορές με κωμικές πλευρές αλλά και από την άλλη μαθαίνουμε την ιστορία μας και τη ζωή αυτών των ηρώων που χάρη σε αυτούς ελευθερωθήκαμε και ζούμε σήμερα ελεύθεροι .

Μαθαίνουμε πώς μπορεί ένας απλός άνθρωπος δίπλα στους σπουδαίους αυτούς οι ήρωες να μας δώσει τη δυνατότητα της συμμετοχής και να δείξει τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα.

Και εμείς λοιπόν στις  27 – 28 – 29  – 30 – 31  ΙΟΥΛΙΟΥ και την 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Αυγούστου θα φάμε θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε 

Εκ  του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βονιτσας

Ο  Πρόεδρος ΠΑΝΤΕΛΗΣ  ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ